Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.05.25

Pearl Jam: Alive

A `90-es évek elejének beköszöntével a rockzene arculata egycsapásra gyökeresen megváltozott és a műfaj fővárosa egy szempillantás alatt a borús, komor Seattle lett.Ebben óriási szerepet játszott a tragikus sorsú Andrew Wood énekes halála után feloszló Mother Love Bone zenekar romjain alakult, 1991-ben létrejött Pearl Jam is. Az énekesük halála után Stone Gossard gitáros és Jeff Ament basszusgitáros a Shadow zenekarból érkezett Mike McCready gitárossal elkészítettek egy instrumentális demófelvételt azzal a céllal, hogy egy új banda alakításához énekest és dobost keressenek.

A kazettát odaadták barátjuknak, a Red Hot Chili Peppers akkori dobosának, Jack Ironsnak, aki szintén lepasszolta egy kosaras haverjának, az akkoriban egy benzinkúton dolgozó kaliforniai énekesnek, Eddie Veddernek, akinek rögtön megtetszett az anyag, ezért Seattle-be utazott, ahol a banda végül felkérte, hogy csatlakozzon hozzájuk. Ezen az ominózus demóanyagon szerepelt egy akkor még ének nélküli dal is, a Dollar Short is, ami rögtön megihlette Veddert és egy részben valós élményeken alapuló szöveget kezdett írni rá.

A ma már Alive címen ismert dalban egy édesanya közli fiával, hogy akit addig az apjának hitt, valójában nem a vér szerinti szülője, az igazi apja pedig már rég meghalt, a történet folytatásában pedig meglátogatja fiát a szobájában, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen vele. Utóbbi szerencsére csak Vedder képzeletének szüleménye volt, de a szám a sokkoló és súlyos témákat érintő szövege ellenére is a zenekar első kislemezes dalaként vonult be a rocktörténelembe.

S habár későbbi slágereik jobban teljesítettek a toplistákon, a szóban forgó nóta a Pearl Jam egyik legismertebb dala és a grunge műfaj egyik alapköve lett. Szóljon most nálunk is ez a klasszikus, ez a Pearl Jam és az Alive.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Pearl Jam cikkek a radiorock958.hu-n:

2016.09.12 Aktuális
2016.10.25 AktuálisHozzászólásokEzt láttad már?

W.A.S.P.
Tour de Hongrie
Nirvana
 

VENDÉGÜNK LESZ