Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.05.22

Radiohead: Creep

Az 1985-ben alakult angol Radiohead minden idők egyik legnépszerűbb alternatív rockbandája, akik kísérletező jellegű, eklektikus zenéjük és fontos társadalmi problémákat feszegető, különleges szövegeik miatt a kritikusok által legtöbbet méltatott zenekarok közé tartoznak.A csapat 1992 végén jelentette meg első, Creep című kislemezét, azonban a dal hazájukban elsőre nem aratott osztatlan sikert, miután a BBC Radio 1 túl depresszívnek találta és nem volt hajlandó a műsorára tűzni.

Az Egyesült Államokban azonban az MTV magas rotációban kezdte sugározni a szám videoklipjét, melynek köszönhetően a dal a második helyre ugrott az amerikai Modern Rock listán, a Billboard 100-as mezőnyében pedig a Top 40-be jutott.

A nem várt siker hatására a kislemezt Angliában ismét piacra dobták, ahol ezúttal már a legjobb 10 dal közé is sikerült bekerülnie. Amikor a számot első lemezük készítése idején egy próba során spontán eljátszották, az album producereire akkora hatást gyakorolt, hogy hosszas kérlelés után végül mindössze egy próbálkozásra rögzítették is.

Habár a banda tiltakozott ellene, a két szakembert annyira lenyűgözte a szám, hogy elhatározták, ezt másolják majd ki a korong első kislemezeként. Az önéletrajzi ihletésű dal Yorke szerint egy ittas férfi történetét meséli el, aki szeretné magára felhívni egy nő figyelmét, ezért mindenhova követi őt, ám hiányzik az önbizalma, hogy szembenézzen vele.

A dal szövegében egy káromkodást cenzúráztak a rádió verzióhoz, ami miatt rengeteg kritikákat kaptak, mondván eladták magukat és később Yorke is azt nyilatkozta, hogy a szám vesztett eredeti dühéből a változtatás által. A refrén előtt hallható zajt pedig eredetileg azért játszotta be Jonny Greenwood gitáros, hogy tönkretegye a szerinte túl lagymatag dalt, ez a rész azonban végül a szám egyik legjellemzőbb momentumává vált.

A dal akkora sikert aratott, hogy amikor a csapat korai koncertjeit látogatók nem fordítottak túl nagy figyelmet a zenekar többi szerzeményére, a banda szándékosan elkezdte kihagyni a műsorából, 1998 óta pedig csak alkalmanként teszik vissza a programjukba. Nálunk viszont most meghallgathatod ezt a korszakalkotó klasszikust, jön a Radiohead és a Creep.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Radiohead cikkek a radiorock958.hu-n:

2016.10.21 Dalok története szóban és zenébenHozzászólásokEzt láttad már?

Badlands
Köves Miklós
Parkway Drive ft. Jenna McDougall
 

VENDÉGÜNK LESZ