Elfelejtett dalok


RockDélelőtt - 2017.05.29

Manic Street Preachers: Motorcycle Emptiness

Az 1986-ban alakult walesi Manic Street Preachers a `90-es évek egyik mai napig aktív alternatív rockzenekara, akik társadalmi problémákat feszegető, politikai témájú szövegeikkel, valamit a glam, az indie, a punk és a hard rock keverékeként leírható egyedi stílusú zenéjükkel hamarosan igazi kult státuszt vívtak ki maguknak, elsősorban a szigetországban.A lázadó zenekar tagjai már első lemezük kiadása előtt azzal reklámozták bemutatkozó korongjukat, hogy a világ legnagyszerűbb albumát fogják piacra dobni, ami reményeik szerint 16 millió példányban kel majd el világszerte és amelynek megjelenése után fel is oszlanak majd.

Habár az 1992-ben megjelent Generation Terrorists című anyag a mai napig igazi klasszikusnak számít a csapat hívei közt, messze elmaradt a beharangozott eredményektől, a zenekar pedig ígéretével ellentétben nagyon is folytatta munkásságát, s a későbbiekben az évtized végének egyik legfontosabb és legnépszerűbb brit csapatává vált.

A szóban forgó debütlemez egyik legnagyobb slágere a motoros bandák kultúráját bemutató és a kapitalizmus által felkínált fogyasztói életmód ürességét kritizáló Motorcycle Emptiness lett, amely szövegében azt nehezményezte, hogy a társadalom elvárja el a fiataloktól, hogy megfeleljenek és alkalmazkodjanak bizonyos elvárásokhoz. A dal előrevetítette a zenekar későbbi sikereit, amit azonban karizmatikus és depresszióra hajlamos gitárosuk és fő szövegírójuk, Richey Edwards már nem érhetett meg.

A zenész ugyanis 1995. február 1-én nyomtalanul eltűnt Londonban, autóját - benne az összes iratával - csak napokkal később találták meg egy walesi híd mellett. Azóta sem tudja senki, hogy mi történhetett vele, a legvalószínűbb, hogy öngyilkos lett, holttestét azonban sohasem találták meg.

Tizenhárom évig szerepelt az eltűntek nemzetközi listáján, majd végül 2008 őszén hivatalosan is halottá nyilvánították. A következő dalban azonban még az ő játékát is hallhatjuk, ez a Manic Street Preachers: Motorcycle Emptiness.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Manic Street Preachers cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Vörös István
RockBogrács
Kocsándi Miklós
 

VENDÉGÜNK LESZ