Elfelejtett dalok


RockDélelőtt - 2017.04.25

Ash: Burn Baby Burn

Az 1992-ben alakult, Észak-Írországból származó Ash egy négytagú alternatív rock banda, akik zenéjében olyan műfajok stílusjegyei keverednek, mint a power pop, a punk rock és a britpop, legnagyobb sikereiket pedig a `90-es évek második és a 2000-es évek első felében aratták.A banda 1977 című bemutatkozó nagylemezét a legismertebb zenei szaklapok kritikusai az 1996-os év, sőt, minden idők egyik legjobb debütáló albumának tartják, azonban a következő, Nu-Clear Sounds című korongjuk fogadtatása messze elmaradt a két millió példányban elkelt elődje által támasztott elvárásoktól.

A csapat így kis híján a csőd szélére került és már az esélytelenek nyugalmával készítették el harmadik, Free All Angels című nagylemezüket. A 2001-ben boltokba került anyag végül ismét hatalmas sikert aratott, az angol album eladási listák élére ugrott, a róla kimásolt kislemezek pedig mind a brit Top 20-ba kerültek.

Ezek közül az egyik legemlékezetesebb a Burn Baby Burn című dal maradt, amely eredetileg a nagyot bukott második albumon szerepelt volna, de akkor valamiért nem került fel az anyagra. Mark Hamilton basszusgitárosnak azonban annyira tetszett a szám karakteres gitárriffje, hogy meggyőzte a frontember Tim Wheelert, hogy ne hagyja veszni azt, így a banda végül a következő lemezén már kissé megújítva rögzítette a számot.

A dal a korong előfutáraként megjelent Shining Lighthoz hasonlóan kitűnő fogadtatásban részesült, hiszen az angol slágerlistán a Top 15-be jutott, az NME és a Q magazinok éves díjátadóján pedig egyaránt a 2002-es év legjobb kislemezének választották.

A csapat 2005-ben megjelent Meltdown című anyaguk Angliában még elérte ugyan az aranylemez státuszt, azonban az utóbbi években a csapat már nem tudta megismételni egykori kereskedelmi sikereit. Mi azonban most felidézzük egyik legnagyobb slágerüket, ez az Ash és a Burn Baby Burn.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Ash cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Machine Head
The Who
Molnár Máté
 

VENDÉGÜNK LESZ