Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.04.24

The Verve: Bittersweet Symphony

Az 1990-ben alakult The Verve a `90-es évek második felének egyik legsikeresebb angol alternatív rock zenekara volt, akik az 1997-ben megjelent Urban Hymns című, világszerte több mint 10 millió példányban elkelt nagylemezük kiadásakor már túl voltak egy feloszláson, ám még jó, hogy ez a szünet nem tartott sokáig.Az összeállás után megjelent korong ugyanis a világ egyik legnépszerűbb britpop zenekarává tette őket, az albumot felvezető első kislemezes dal, a Bittersweet Symphony pedig végül az 1998-as év egyik legnagyobb slágere lett.

A szám vonósokkal előadott fő motívuma a Rolling Stones The Last Time című dalának nagyzenekari változatából lett átemelve, azonban a dal jogai felett rendelkező egykori Stones menedzser, Allen Klein engedélye nélkül. Pontosabban Klein egy öt hangig terjedő részlet felhasználását jóváhagyta ugyan a zenekar számára, ők azonban túllépték a megbeszélt mennyiséget, így Klein cége jogi útra terelte az ügyet.

A felek végül peren kívül egyeztek meg, aminek értelmében a banda kénytelen volt lemondani az összes jogdíjáról, a szövegíró Richard Ashcroft énekes mellé pedig Mick Jagger és Keith Richards neve is bekerült a dal szerzői közé, noha a szóban forgó vonós hangszerelésű változathoz a legendás párosnak már semmi köze nem volt.

A nagy port kavart szám ennek ellenére elképesztően nagy sikert aratott, az angol listán a 2. helyre került, Amerikában pedig a Billboard 100-as mezőnyben egészen a 12. helyig menetelt. Azóta legendássá vált videoklipje, amelyben Ashcroft a körülötte lévő járókelőkről tudomást sem véve sétál végig a londoni járdákon, az MTV egyik legjátszottabb és a `90-es évek egyik legemblematikusabb kisfilmje lett, ami a zenecsatorna 1998-as VMA gáláján három jelölést is hozott a csapatnak.

1999-ben a számot - amit sokan a Kegyetlen játékok című sikerfilm egyik betétdalaként is ismerhetnek - a Legjobb rock dal kategóriában Grammy-díjra is jelölték, most pedig nálunk is ez következik. Jön a The Verve és a Bittersweet Symphony.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További The Verve cikkek a radiorock958.hu-n:

2016.11.07 Elfelejtett dalokHozzászólásokEzt láttad már?

Ács András
Gene Simmons
Van Halen
 

VENDÉGÜNK LESZ