Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.12.05

Megadeth: Symphony Of Destruction

Bár a Megadeth a `80-as évek során három kultikus nagylemezt is megjelentetett, melyek mind-mind a thrash metal műfaj alapműveinek számítanak, az igazán nagy kereskedelmi sikerek a rivális Metallicához hasonlóan csak a `90-es évek elején érték utol Dave Mustaine-t és csapatát.Az 1990-ben megjelent Rust In Peace című korong, de főleg az 1992-es Countdown To Extinction volt az, amely soha nem látott magasságba repítette az addig leginkább a heavy metal berkekben elismert zenekart. Ebben nagyon nagy szerepet játszott az utóbbiról kimásolt Symphony Of Destruction című kislemez, ami végül a zenekar történetének legnagyobb slágere lett.

A szám akkor született meg, amikor egy nap Mustaine éppen hazafelé autózott, a feje pedig iszonyatosan fájni kezdett, így eszébe jutott az a néhány sor, ami később a dal szövegében is helyet kapott és amelyeket egy sushi recept hátoldalára gyorsan le is jegyzett.

A szám azt fogalmazza meg, hogy az embereket hogyan vezetik saját megsemmisülésük felé az általuk megválasztott politikusok és egy olyan hipotetikus állapotot vázol fel, amelyben egy átlag polgár van vezető pozícióban és látszólag ő irányítja az országot, miközben valójában egy fantom kormány az, aki mozgatja a szálakat.

A sorok közt ezzel párhuzamba állítva említésre kerül a hamelni patkányfogó legendája is, aki képes volt a gyerekeket és a patkányokat rábírni, hogy vakon kövessék utasításait. A számot a kritikusok és a közönség is jól fogadták, a hozzá készített videoklipet pedig magas rotációban kezdte játszani az MTV. A kisfilmet azonban nem sokkal később megvágták, mert a benne levő politikai merényletet ábrázoló jelenetet túlságosan durvának találták.

Ennek ellenére a dal az amerikai Mainstream Rock listán a Top 40-be, Angliában a Top 20-ba került, de a csapat a fennállása során először és utoljára még a Billboard 100-as mezőnyébe is bejutott a szám sikerének köszönhetően. Jöjjön most nálunk is ez az igazi klasszikus, ez a Megadeth és a Symphony Of Destruction.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!HozzászólásokEzt láttad már?

Török Ádám
Sum 41
Guns N Roses
 

VENDÉGÜNK LESZ