A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.12.02

Queensryche: Sign Of The Times

Bár a progresszív metal nagyágyúja, az 1981-ben alakult Queensryche a Seattle-höz közeli Bellevue-ből származik, ezen kívül nem túl sok párhuzamot lehet vonni köztük és a következő évtized elején feltörő grunge mozgalom bandái közt.Habár a műfaj alapművének számító 1988-as Operation: Mindcrime és különösképp az 1991-ben megjelent, rendkívül slágeresre sikeredett Empire című albumokkal a csapat őrületes népszerűségre tett szert az egész világon, az 1994-ben megjelent Promise Land című anyaguk - ami ugyan a zenekar legjobb helyezését produkálta a Billboard 200-as nagylemezlistáján - mégsem tudta megismételni elődje kiugró eredményeit.

A korábbiaknál sötétebbre és személyesebbre sikerült album már előrevetítette a következő, végül 1997-ben megjelent Hear In The Now Frontier című anyag stílusát. A lemezt a Pearl Jam gitáros, Stone Gossard házi stúdiójában rögzítették, a produceri székben pedig az Alice In Chains akkoriban megjelent lemezeiért felelős Toby Wright foglalt helyet.

Így aztán nem csoda, hogy a korábbiaknál sokkal puritánabb megszólalás és a modern hatásokat mutató zenei stílus is az említett Seattle-i zenekarokra emlékeztette a csapat rajongóit, ezzel meglehetősen megosztva a közönséget és a kritikusokat egyaránt.

A lemez végül meglehetősen nagyot bukott, amit csak tetézett, hogy a banda kiadója, az EMI America is csődbe ment, így a zenekar saját zsebéből volt kénytelen fedezni a lemezt promotáló koncertkörút fennmaradó költségeit. És ha ez nem lett volna elég, alapító gitárosuk és fő dalszerzőjük, Chris DeGarmo a turné végeztével úgy döntött, végleg elhagyja a csapatot.

Vagyis az, hogy Geoff Tate-ék ebben az évben egy grunge hatású, tőlük szokatlan anyagot dobtak a piacra, a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt. Jöjjön most erről az albumról az ennek ellenére az amerikai Mainstream Rock lista 3. helyéig jutó első kislemezes dal, ez a Queensryche: Sign Of The Times.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Queensryche cikkek a radiorock958.hu-n:

2017.02.20 Dalok története szóban és zenébenHozzászólásokEzt láttad már?

Vörös Gábor
Sugar Ray
W.A.S.P.
 

VENDÉGÜNK LESZ