Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.11.10

Arctic Monkeys: Do I Wanna Know

A 2002-ben alakult sheffieldi Arctic Monkeys a 2000-es évek egyik legnépszerűbb indie rock bandája, akik az első olyan zenekarok közt voltak, akiknek híre az internet segítségével terjedt el, bemutatva ezzel egy induló előadó promotálásának új módját, illetve a világhálóban rejlő végtelen lehetőségeket.A különböző fájlcserélőkön felbukkanó demóanyaguk népszerűségének köszönhetően a bemutatkozó kislemezükkel rögtön az első helyre kerültek az angol eladási listán, a 2006 januárjában megjelent első stúdióalbumuk pedig minden idők leggyorsabban fogyó debütáló lemezévé vált Anglia történetében.

Legutóbbi albumuk, a 2013-ban kiadott AM második kislemeze, a Do I Wanna Know című szám a csapat amerikai turnéján debütált, majd az egész körút nyitódala maradt és évek óta a zenekar legnagyobb slágerévé vált.

Hat év után először ismét bejutott az angol Top 20-ba, de a csapat karrierje során először még az amerikai Billboard 100-ra is felkerültek vele. Alex Turner szerint a dallal vegyíteni szerették volna a `60-as és a `70-es évek gitárzenéit a mai R`n`B zenékre jellemző dobhangzással, a neo-pszichedelikus, stoner rock beütésű dal pedig valóban ott folytatja, ahol az elődjeként megjelent R U Mine? abbahagyta: alapját egy nagyon hasonló riff képezi, ám tempója jóval lassabb, mint elődjéé.

A számot Alex Turner frontember a 12 húros VOX gitárján szerezte, amit eleinte csak viccből vásárolt meg, később azonban szinte az egész album anyaga ezen a hangszeren született meg.

A dalban eredetileg a Haim nevű lánytrió vokálozott volna, ám erre végül akaratukon kívül nem tudtak időt szakítani, ezért azt, amikor nemet kellett mondaniuk a felkérésre, életük egyik legrosszabb napjának neveztek.

A szám végül 32 hetet töltött az angol Top 100-ban, 2014-ben pedig a Legjobb rock dal kategóriában Grammy-díjra is jelölték. És most nálunk is ez következik, jön az Arctic Monkeys és a Do I Wanna Know.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Arctic Monkeys cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Fall Out Boy
Crazy Town
Csipa
 

VENDÉGÜNK LESZ