Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.11.03

Fall Out Boy: Sugar, We`re Goin Down

Az underground körökben népszerű hardcore punk és metalcore zenekarok tagjaiból verbuválódott, 2001-ben alakult Fall Out Boy egy eredetileg csupán side-projectként indult kezdeményezésből vált az utóbbi 10 év egyik legsikeresebb és legelőremutatóbb rockbandájává, akik a 2000-es évek második felének emo/pop punk hullámának első számú képviselőjeként rövid időn belül a fiatalok kedvencei lettek.Bár 2003-ban megjelent bemutatkozó anyagukat a kritikusok a mai napig a műfaj egyik legfontosabb lemezének tartják, a mainstream áttörtést a 2005-ben megjelent From Under The Cork Tree című lemezük előfutáraként megjelent Sugar, We`re Goin` Down című dal hozta meg a csapat számára, amely egy szélesebb közönség előtt is ismertté tette a banda nevét és egyből a Billboard 100-as listájának 8. helyére katapultálta a zenekart.

Patrick Stump énekes/gitáros később azt nyilatkozta, hogy a készítés fázisában eleinte rendre megkurtította a dal szövegét, mert úgy érezte a zenei rész rovására megy, hiszen ő csak egy egyszerű punk nótának szánta a számot, azonban volt valami különleges a ritmizálásában, ami miatt inkább az alapot igazította a szöveg soraihoz, mivel rájött, hogy azok túl jók voltak egy ócska kis punk számhoz.

A dal elkészítése nem volt zökkenőmentes, hiszen legalább harminc változtatáson ment keresztül, mire végül elnyerte végleges formáját, ami ráadásul megegyezett azzal, ahonnan eredetileg is elindultak a folyamat során. Pete Wentz basszusgitáros szerint szövegét azok a régi zenék inspirálták, amelyeket édesapjával hallgatott és amelyek szövegeiben gyakran elhangoztak a "sugar" és a "honey" szavak.

A zenész ezeket a számokat hallva eltűnődött, hogy vajon miért nem használják manapság is ezeket a frázisokat, így fogta és előbbit beépítette a dal soraiba. Bár a zenekar elégedett volt a végeredménnyel, a kiadójuk kétségbe vonta a számban rejlő potenciált, mondván refrénjében túl sok szó szerepel és a gitárok is túl kemények benne, így a rádió úgysem fogja lejátszani majd.

A multi szerencsére tévedett, a szám óriási sláger lett és igazi világsztárrá tette a fiatal csapatot, a kislemezből pedig a mai napig több mint 4 millió példány talált gazdára, csak az Egyesült Államokban. Jöjjön most nálunk is ez a dal, ez a Fall Out Boy és a Sugar, We`re Goin Down.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Fall Out Boy cikkek a radiorock958.hu-n:

2016.11.30 A rocktörténelem legnagyobb tévedéseiHozzászólásokEzt láttad már?

Fall Out Boy
Szitás Zoltán
Bad Religion
 

VENDÉGÜNK LESZ