Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.10.20

The Killers: Mr. Brightside

A 2001-ben alakult, Las Vegas-i Nevadából származó The Killers a 21. század egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockzenekara, akik fennállásuk óta több mint 22 millió lemezt adtak el világszerte, és már rögtön az első, 2004-ben megjelent albumukkal világszerte ismertté váltak.A Hot Fuss című korong megjelenése után ráadásul még a kritikusok is az egekig magasztalták a leginkább new wave és post punk hatásokból építkező csapatot, az összesen több mint 7 millió példányban elkelt debütlemez pedig olyan slágereket rejtett, mint a Grammy-díjra jelölt Somebody Told Me, a szintén esélyes All These Things That I`ve Done, vagy az óceán mindkét oldalán a legjobb 10 közé kerülő Mr. Brightside.

A szám a zenekar egyik elsőként megszületett dala volt, ami szövegében egy férfi féltékenységét és paranoiáját ábrázolja, aki arra gyanakszik, hogy párja megcsalja őt. A zenei részeket illetően a versszakot Dave Keuning gitáros még azelőtt írta meg, mielőtt megismerte volna Brandon Flowers énekest, aki a meglévő rész hallatán a refrénnel és a teljes szöveggel egészítette ki Keuning ötleteit. A frontember szerint azért készültek el olyan gyorsan a dallal, mert mindössze egy féle versszakkal rendelkezik, ugyanis Flowersnek egyszerűen nem jutott több sor eszébe, úgyhogy a számot végül ebben a formában rögzítették 2001 novemberében.

Nem sokkal később a banda szerződést írt alá egy angol független kiadóval, aminek köszönhetően a dal több helyi rádióállomáshoz is eljutott és a hozzá forgatott videoklipet az MTV2 is a műsorára tűzte. A szám miatt Angliában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fiatal zenekar az amerikai multik figyelmét is felkeltette, így a csapat végül az Island Def Jam kiadó kötelékébe került.

A Mr. Brightside, illetve az ahhoz forgatott második videoklip meghozta számukra az áttörést és a kisfilm 2005-ben még egy díjat is bezsebelt az MTV VMA gálán a Legjobb új előadó kategóriában. A számot megjelenése óta több angol rádióállomás is az Évtized dalának nevezte, a legnagyobb internetes rádió, a Last.fm pedig 2010-ben elárulta, hogy 12.2 millió lejátszással a szám a legtöbbet hallgatott dal volt a szolgáltás történetében. Amerikában több mint 3 millió kelt el belőle, Angliában pedig minden idők 15 legtöbbet letöltött rockdala közt szerepel.

2006-ban még a Holiday című mozifilmben is felcsendült, most pedig nálunk is ez szól majd, jöjjön a Killers és a Mr. Brightside.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További The Killers cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Loverboy
Anthrax
Mobilmánia
 

VENDÉGÜNK LESZ