Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.10.17

Iggy Pop: Lust For Life

Iggy Pop, nevével ellentétben a keményebb műfaj egyik örökifjú veteránja, aki előbb zenekara, a The Stooges élén, majd szólókarrierje során vált a rocktörténelem egyik legkultikusabb, utánozhatatlan figurájává.A többek közt botrányos színpadi viselkedéséről is elhíresült sztár több évtizedes jó barátságot ápolt az idén elhunyt David Bowie-val és 1976 és 1977 közt két nagylemezt is elkészített a legendás énekes segítségével, miután mindketten Nyugat-Berlinbe költöztek, hogy megszabaduljanak drogfüggőségüktől.

Ezek közül a második a Lust For Life című korong volt, amelyen olyan örökérvényű rock-klasszikusok is helyet kaptak, mint az Iggy egyik legnagyobb slágerének számító The Passenger és a később a Trainspotting című 1996-os brit sikermozi betétdalaként is ismertté vált címadó tétel. Utóbbi karakteres lüktetését Pop szerint az American Forces Network morze-kódjának ritmikája ihlette, amit akkor hallottak meg Bowie-val, amikor a Starsky & Hutch című sorozat egyik epizódjára várakoztak.

Az AFN ugyanis az a szolgáltató, amely a világ különféle pontjain állomásozó amerikai katonáknak és családjaiknak továbbítja az USA legnépszerűbb televíziós és rádiós műsorait. A hívójel ritmusa később az egész dal alapját képezte, amelynek zenéjét Bowie egy ukulelén írta meg, szövegét pedig később Pop vetette papírra. A dal legendás nyitó dobütemét később a Jet zenekar Are You Gonna Be My Girl című slágerében is viszonthallhatjuk, amiért rengetegen plágiummal vádolták a fiatal ausztrál csapatot, azonban dobosuk elmondása szerint maga Iggy Pop biztosította őket arról, hogy pontosan tudja, hogy lopásról szó sincs, hiszen mindössze annyi történt, hogy mindketten az olyan klasszikus Motown-slágerek hatását építették bele dalaik hangzásába, mint a You Can`t Hurry Love a The Supremestől vagy az I`m Ready For Love a Martha and the Vandellastól.

A dal közel 20 évvel megjelenése után aztán egy teljesen új generáció számára is valódi himnusszá vált, amikor a négy heroinfüggő angol fiatal életéről szóló Trainspotting című film főcíme alatt is felcsendült.

A mozi sikerének hatására Iggy ismét megjelentette kislemezen, sőt, még egy vadonatúj videoklipet is forgatott hozzá. És most következzen nálunk is ez az időtlen klasszikus, jön Iggy Pop és a Lust For Life.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Iggy Pop cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

A RockDaráló beindult!
Kingdom Come
Alice Cooper
 

VENDÉGÜNK LESZ