Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.10.05

If You Were A Woman (And I Was A Man)

Miután Bonnie Tyler olyan óriási slágereivel, mint az 1983-as Total Eclipse Of The Heart és a Footloose című film betétdalaként megjelent Holding Out For A Hero valódi világsztárrá vált, 1986-ban végre piacra dobta várva várt Secret Dreams And Forbidden Fire című vadonatúj nagylemezét.A korong producere - csakúgy, mint elődje esetében - ismét a Meat Loaf sikereiért is felelős Jim Steinman volt, aki ezúttal is külső dalszerzőket kért fel, hogy saját számai mellett még színesebbé tegye a készülő anyag zenei világát. Egyikük az akkor még leginkább a KISS I Was Made For Lovin` You és Heaven`s On Fire című slágereinek szerzőjeként ismert Desmond Child volt, akinek Steinman igencsak konkrét instrukciókat adott az általa elképzelt, megírandó dalt illetően.

A szám témájának az androgíniát, azaz a kétneműséget jelölte meg, zeneileg pedig részenként vázolta fel Childnak, hogy mit is szeretne viszonthallani a slágervárományos dalban. Kikötötte, hogy a verszakok Tina Turnert idézzék, a B-rész a Police, a U2 és a Hall & Oates zenekarok stílusában íródjon, a refrén pedig Bruce Springsteen zenei világára hasonlítson.

Child tökéletesen kivitelezte a feladatot és az If You Were A Woman (And I Was A Man) címet kapó dal végül az album harmadik kislemeze lett. A szám Európa-szerte egészen jól teljesített, különösen Franciaországban durrant nagyot, de Németországban és Svájcban is előkelő helyre került a slágerlistákon.

Angliában és az Egyesült Államokban azonban korántsem lett ilyen sikeres, a tengerentúlon Bonnie utolsó helyezést elérő dala lett a Billboard 100-as listáján. Desmond Child azonban jóval több potenciált érzett a számban, ezért neheztelt is az énekesnő kiadójára, hogy nem támogatták eléggé a kislemezt és nem fektettek több energiát annak promotálásába.

Ezért amikor néhány hónappal később közös munkába kezdett az akkor még a világsikerek előtt álló Bon Jovi zenekarral, hogy néhány dalban besegítsen nekik a csapat készülő harmadik stúdióalbumán, Jon Bon Jovi és Richie Sambora segítségével tulajdonképpen újraírta a számot, ami végül You Give Love A Bad Name címmel világra szóló, hatalmas sláger lett, a New Jersey-i bandát egy csapásra igazi szupersztárrá avanzsálta, Desmondot pedig az egyik legkeresettebb és legsikeresebb dalszerzővé tette.

Mindez azonban nem jöhetett volna létre a következő klasszikus dal nélkül, jöjjön Bonnie Tyler és az If You Were A Woman (And I Was A Man).Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Bonnie Tyler cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Weezer
Robin Beck
The Black Keys
 

VENDÉGÜNK LESZ