A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.10.05

Queen: I Was Born To Love You

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az 1970-ben alakult angol Queen minden idők egyik legnagyszerűbb rockzenekara volt, akik örökérvényű dalaikkal több mint 40 éve több generációra vannak megállíthatatlan hatással, annak ellenére, hogy legendás frontemberük, Freddie Mercury sajnos közel 25 éve nincs már az élők sorában.Az énekesnek életében két szólóalbuma is megjelent azokban az években, amikor a zenekarral éppen kevésbé voltak aktívak, és mivel utóbbit Montserrat Caballé operaénekesnővel közösen készítette, ezért az egyetlen valóban önállóan kiadott lemeze az 1985-ben megjelent Mr. Bad Guy című anyag maradt.

A korong zeneileg a Queen legmegosztóbb, Hot Space című lemezén képviselt irányvonal folytatása volt, vagyis merőben eltért a zenekar alapjában véve rockorientált munkáitól. A disco és dance hangzású számokat tartalmazó albumot az énekes Münchenben, német zenészek segítségével rögzítette, és az 1984 áprilisától 1985 januárjáig tartó felvételek során végre felhasználhatta azokat a dalötleteit, amelyek poppos stílusuk miatt korábban nem kerülhettek fel a Queen aktuális lemezeire.

A produceri székben ezúttal is az a Reinhold Mack ült, aki 1980 óta már a Queen-lemezeken is együtt dolgozott Mercuryval és akinek igen csak nagy szerepe volt az együttes könnyedebb, modernebb hangzásának kialakításában.

A hedonista életviteléről ismert énekesre nagy hatást gyakorolt München és New York éjszakai élete, és az ottani klubokban hallható diszkózene, ezeket a hatásokat pedig be is építette a Mr. Bad Guy dalaiba, amelyekben emellett olyan műfajok stíluselemei is megjelentek, mint a klasszikus zene vagy a reggae. Az albumról több számot is kislemezre másoltak, melyek közül a legnépszerűbbek a Living On My Own és az I Was Born To Love You című dalok lettek, ám maga a lemez Angliában is csak mérsékelt sikereket ért el, a világ többi részén elég közömbösen fogadták, Amerikában pedig kifejezetten megbukott.

A kritikusok vegyesen, de összességében inkább negatívan értékelték a kornak megfelelő dobgép-és szintetizátor központú, újhullámos megszólalást és a sablonos dalszövegeket.

Vagyis az, hogy Freddie Mercury első szólólemezén a diszkózene felé fordult és egy sor popos hangzású kislemezzel próbálta meg ostromolni a slágerlistákat, a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt.

Persze azért akadtak igazi kincsek is ezen a korongon, mint például az a szám, amit Freddie halála után a Queen három másik tagja a Made In Heaven című 1995-ben megjelent posztumusz albumukon igazi rockdallá varázsolt. Ez a verzió következik most, jön a Queen és az I Was Born To Love You.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Queen cikkek a radiorock958.hu-n:

2016.09.19 AktuálisHozzászólásokEzt láttad már?

Alapi István
Kocsándi Miklós
RockBogrács
 

VENDÉGÜNK LESZ