Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.10.04

Soundgarden: Black Hole Sun

Az 1984-ben alakult seattle-i Soundgarden a `90-es évek elején berobbanó grunge műfaj egyik leghíresebb és legnagyobb hatású képviselője, akik a Nirvana, a Pearl Jam és az Alice In Chains mellett az évtized első felének egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb zenekaraként írták be magukat a rock történelemkönyvekbe.Bár ők voltak az első grunge zenekar, akik 1988-ban nagykiadós szerződéshez jutottak, pályafutásuk kereskedelmi és kritikai csúcspontját mégis a több mint 9 millió példányban elkelt 1994-es Superunknown című albumuk jelentette.

A korong harmadik kislemezeként kimásolt Black Hole Sun című dal Chris Cornell énekes saját bevallása szerint mindössze 15 perc alatt született, és a frontember meg volt győződve arról, hogy zenekarának nem tetszik majd vadonatúj szerzeménye. A dal ugyanis a híres, Leslie elnevezésű hanglebegtető szerkezet használatakor pattant ki az énekes fejéből, aminek Beatlest idéző hangzását Kim Thayil gitáros Cornell félelmeivel ellentétben igazán egyedinek találta.

A gitáros szerint habár a dal nem volt tipikus és kiszámítható, ahhoz pont eléggé fogyasztható volt, hogy széles körben is befogadják. Szövegében Cornell állítása szerint nem érdemes valódi jelentéseket és igazi értelmet keresni, hiszen leginkább a zenéhez illő hangulatképeket igyekezett lefesteni benne, olyan szójátékok segítségével, amelyeket könnyű megjegyezni.

Emellett azonban hozzátette, hogy habár fülbemászó dallama miatt a szám üzenetét sokan pozitívnak gondolják, szövege valójában sokkal inkább szomorú, még ha ezt általában hajlamosak is félreértelmezni. A Mainstream Rock listát hét héten át vezető dalhoz készült szürreális, apokaliptikus hangulatú, furcsa és groteszk karakterektől hemzsegő videoklipjét ki sem lehetett robbantani az MTV képernyőjéről, így nem véletlenül nyerte el a Legjobb metal és hard rock videóért járó elismerést a csatorna éves díjátadó gáláján.

Az 1994 első számú modern rock dalának választott szám emellett a következő évi Grammy-díj kiosztón a Legjobb hard rock előadás kategóriában is győzedelmeskedni tudott, vagyis nem kérdés, hogy nálunk is bérelt helye van a legjobb rockdalok közt.

Szóljon most a Soundgarden és a Black Hole Sun.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Soundgarden cikkek a radiorock958.hu-n:

2017.01.31 Dalok története szóban és zenébenHozzászólásokEzt láttad már?

Dangerous Toys
Németh Gábor
The Almighthy
 

VENDÉGÜNK LESZ