Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.10.03

Black Sabbath: Paranoid

Ha létezik olyan dal, ami nélkül talán nem is létezne, vagy egészen másmilyen volna a heavy metal stílus, akkor az teljesen biztosan a műfaj egyik megalapítójaként számon tartott Black Sabbath zenekar Paranoid című örökérvényű klasszikusa.A banda 1970-ben megjelent azonos című második albuma a csapat basszusgitárosa, Geezer Butler szerint a zenekar els?, saját magáról elnevezett debütáló korongjának anyagával egy id?ben született meg és került rögzítésre, mindössze 2-3 nap alatt.

A címadó dal ráadásul csak azért került fel a Paranoid című albumra, mert még szükségük volt egy 3 perces dalra, Tony Iommi gitárosnak pedig épp volt egy riffje, amib?l végül egy egész dalt összehoztak. Geezer gyorsan megírta rá a szöveget, Ozzy pedig ahogy elolvasta, már énekelte is fel a ma már legendássá vált sorokat.

?rdekes, hogy a dalnak, a Paranoid címet adták, miközben a szó egyszer sem hangzik el a számban. Iomminak és Ozzynak utólagos bevallásuk szerint ráadásul fogalmuk sem volt, mint jelent a szó, így a zenekar általuk legintelligensebb tagjának tartott Butlerre bízták a szöveg megírását.

Az ironikus az, hogy ? kés?bb azt nyilatkozta, a dal valójában a depresszióról szól, hiszen annak idején még ? maga sem tudta, mi a különbség a depresszió és a paranoia közt. Eredetileg a tagok az album egyik dala után War Pigsre keresztelték volna a korongot, így már a lemez borítója is elkészült, ami még az eredeti címhez igazodott, hiszen egy disznónak öltözött alakot ábrázol, aki kezeiben kardot és páncélt tart.

A kiadó azonban a címet a vietnami háború miatt túl offenzívnak találta, így végül a ma már jól ismert verzióban jelentették meg 1970 szeptemberében, a borítón viszont érdekes módon semmit sem változtattak. A címadó dal végül a csapat egyetlen Top 20-as angliai slágere lett, ám ez mit sem számít, hiszen hatása a mai napig érezhet?, hiszen alapjaiban reformálta meg a rockzenét és a rajongók és a kritikusok pedig egyaránt a valaha volt egyik legfontosabb heavy metal dalnak tartják.

?gyhogy jöjjön most ez a rocktörténelmet író klasszikus, ez a Black Sabbath és a Paranoid.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!HozzászólásokEzt láttad már?

Dream Theater
The Raconteurs
Tesla
 

VENDÉGÜNK LESZ