A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.09.19

Pantera: Hot & Heavy

A texasi Pantera a `90-es évek legnépszerűbb és az elmúlt 25 év legfontosabb metal bandája, akik abban az időszakban emelték magasra a műfaj zászlaját és értek el számottevő kereskedelmi sikereket, amikor az alternatív rock, a grunge és a hip-hop uralta környezetben a heavy metal egyfajta szitokszónak számított.A banda súlyos, groove-okból építkező zenéje, melyet az 1990-ben megjelent Cowboys From Hell című albumukon ismert meg a világ, teljes mértékben megreformálta a stílust és egy új éra kezdetét jelentve mintaként szolgált a soron következő generáció metal zenekarai számára. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a csapatot jóval korábban, még 1981-ben alapította a tinédzserkorú Abott testvérpár, a 17 éves dobos, Vinnie Paul és a 15 éves gitáros, a Diamond becenévre hallgató Darrell Lance.

A csapathoz hamarosan ritmusgitárosként csatlakozott Terry Glaze, aki nem sokkal később a banda énekese lett, a basszusgitárosi posztra pedig az akkor még Rex Rocker néven futó Rex Brown érkezett, amivel ki is alakult a zenekar első felállása. A csapat az Abott testvérek édesapja, Jerry támogatásával 1983-ban szerzői kiadásban meg is jelentette bemutatkozó albumát, amivel a szemtelenül fiatal banda hamarosan népszerűségre tett szert a Texas és környéki underground körökben.

A korong zeneileg ekkor azonban még messze nem a későbbi, extrém szellemben fogant, sokkal inkább az a tipikus, akkori kornak megfelelő heavy metal stílus volt rá jellemző, amit az olyan kortárs bandák is képviseltek, mint a Stryper, Dokken és a Quiet Riot, akik előtt a Pantera abban az időben előzenekarként bizonyíthatott.

A tartalomhoz természetesen feltűnő, glam metalos forma is párosult, azonban miután a banda zenéje lemezről lemezre egyre keményebbé vált, 1986-ban végül lecserélték énekesüket, nem sokkal később pedig a cicanadrágoktól, a hajlakktól és az idétlen művésznevektől is megszabadultak.

Az új frontemberrel, Phil Anselmoval aztán 1990-ben már egy teljesen új koncepcióval mutatkoztak be első nagykiadós albumukon, amit nem csak a rajongóik, de maga a zenekar is az első valódi debütáló lemezüknek tart. Vagyis az, hogy a Pantera a korai korszakában még glam metal zenével és külsővel próbálta meghódítani a világot, a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt. Jöjjön most ebből a korszakból az egyik talán legemlékezetesebb daluk, ez a Pantera és a Hot & Heavy.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Pantera cikkek a radiorock958.hu-n:

2017.03.20 Dalok története szóban és zenébenHozzászólásokEzt láttad már?

Warrant
Rockbogrács
Seether ft. Amy Lee
 

VENDÉGÜNK LESZ