Elfelejtett dalok


RockDélelőtt - 2016.09.19

Living Colour: Cult Of Personality

A kizárólag afro-amerikai zenészekből álló New York-i Living Colour elsősorban kritikus, antirasszista politikai szövegeivel és kreatív hard rock zenéjével hívta fel magára a figyelmet a `80-as évek második felében, amelyben teljesen egyedülálló módon kevertek olyan műfajokat, mint a heavy metal, a funk, a jazz, a hip hop, a Delta blues és a punk rock.A zenekar első és legnagyobb slágere, az 1988-ban megjelent Cult Of Personality című szám volt, melynek szövege a politikai vezetőket övező személyi kultusznak állít görbe tükröt és a XX. század olyan fontos személyiségeinek hangja szólal meg benne, mint Malcolm X, Franklin D. Roosevelt vagy John F. Kennedy, de olyan történelmi alakokra is utalást tesz, mint Joszif Sztálin és Mahatma Gandhi.

A dal zenei része a gitáros Vernon Reid szerint mindössze egy próba alkalmával született meg, teljesen véletlenül, miközben egy másik számot gyakoroltak, ám a végeredményképpen kialakult gitárriff végül a legnagyobb slágerük alapja lett.

A dal elsöprő sikert aratott, mind a közönség, mint a kritikusok körében, miután videoklipjét az MTV 1988 nyarán sugározni kezdte.

A szám a Billboard 100-as kislemez listáján egészen a 13. helyig kúszott és meghozta a bandának az első Grammy-díjat is a Legjobb Hard Rock előadás kategóriában, amit a következő évben meg is tudott ismételni a csapat. Azonban nem csak a szakma, de a közönség is a szívébe zárta a bandát, hiszen az 1989-es MTV Video Music Awards gáláról is három díjjal térhettek haza, a Legjobb zenekar, a Legjobb új előadó és a Legjobb színpadi előadás kategóriájában.

Bár soron következő albumaikról a kritikusok továbbra is elismerően nyilatkoztak, a csak a tengerentúlon 2 millió példányban elkelt Vivid című bemutatkozó albumuk kereskedelmi sikerét már nem tudták megismételni.

Idézzük fel most erről a banda legnagyobb slágerét, ez a Living Colour és a Cult Of Personality.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Living Colour cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Coldplay
Scorpions
Mr. Big
 

VENDÉGÜNK LESZ