Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.09.12

Def Leppard: Pour Some Sugar On Me

Dögös riffek, fogós, együtténeklős refrének és hatalmas, stadionméretű dallamorgia - ez a `80-as évek aréna rockja, amelynek legnagyobb szupersztárja az amerikai Bon Jovi mellett egyértelműen a Sheffieldből származó, 1977-ben alakult Def Leppard volt.10 évvel később, akkor már 3 éve készítették várva várt soron következő, negyedik albumukat, ám a stúdiózás folyamatát több tényező is lelassította.

Ezek közül a legsúlyosabb a dobosukat ért autóbaleset volt, melynek következtében Rick Allen mindössze 21 évesen elveszítette a bal karját, megpecsételve ezzel nem csak a saját, de a banda sorsát is. A zenekar jövője ugyanis sokáig kérdéses volt, hiszen a banda a tragédia ellenére nem keresett új tagot barátjuk helyére, inkább példaértékűen megvárták, amíg Rick egy speciális elektromos dobfelszerelés segítségével tulajdonképpen újratanult dobolni.

A maratoni idő alatt készülő album felvételei mindeközben olyan költségeket emésztettek fel, hogy már a megjelenése előtt a valaha volt legdrágábban elkészített angol nagylemeznek kiáltották ki. Azt tehát mindenképpen sejteni lehetett, hogy valami nem mindennapi dolog van készülőben a banda háza táján, ám azt talán senki sem sejtette, hogy egy véletlen és egy dal örökre megváltoztatja majd az angol ötös életét.

Az album ugyanis végre valahára szinte teljesen elkészült, amikor is egy kávészünet alatt Joe Elliott énekes belekezdett egy gitárriffbe, ami felkeltette producerük, Mutt Lange érdeklődését.

Noha már így is bőven kifutottak az időből, a legendásan maximalista szakember úgy érezte, még hiányzik az a bizonyos dal a lemezről, ami az utolsó falakat is áttörheti és soha nem látott szintekre emelheti az Egyesült Államokban addigra már szupersztár státuszú csapatot. Így aztán nekiláttak és kidolgozták Elliott ötletét, a számot rögzítették, majd 1987 nyarán ezzel a dallal együtt végre piacra dobták a Hysteria névre keresztelt vadonatúj albumot.

Habár a korongból fél év alatt 3 milló darab fogyott, ez a mennyiség messze elmaradt a vele szemben támasztott elvárásoktól, hiszen a srácoknak az új albumból legalább 5 millió példányt kellett volna eladni ahhoz, hogy a ráfordított költségeket egyáltalán nullára kihozzák. És amikor már kezdtek megijedni, hogy a várva várt visszatérés mégsem durran akkorát, akkor megtörtént az, ami az utolsó pillanatban megmentette a csapatot: az album negyedik kislemezeként megjelentették azt a bizonyos utoljára felvett dalt, ami végül olyan magasságba repítette a fiúkat, amiről talán álmodni sem mertek volna.

A dalhoz készített videoklip mind a mai napig rekordideig, 85 napig tanyázott az MTV kívánságműsorának első helyén, amelynek köszönhetően az album rögtön a toplisták élére került és egyedül a kislemez megjelenésének hatására újabb 4 millió darab talált belőle gazdára a tengerentúlon, mindössze néhány hét leforgása alatt.

A szám a Billboard 100-as lista 2. helyéig kúszott, a Hysteria pedig minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott albumává vált, a mai napig összesen 25 millió kelt el belőle világszerte. Összesen hét kislemezt másoltak ki róla, melyek közül hat a Top 40-be, egy pedig az amerikai slágerlisták élére került, amivel a sheffieldi ötös végérvényesen beírta magát a rocktörténelem halhatatlanjainak nagykönyvébe.

Úgyhogy most jöjjön az a dal, aminek köszönhetően a világ összes sztriptízbárjában van mire vetkőzniük a táncoslányoknak, szóljon a Def Leppard és a Pour Some Sugar On Me.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!HozzászólásokEzt láttad már?

Led Zeppelin
Avenged Sevenfold
Kingdom Come
 

VENDÉGÜNK LESZ