A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.09.05

AC/DC: Night Prowler

Az AC/DC átütő sikerét meghozó, 1979-es Highway To Hell című lemez világhírű címadó dalát természetesen mindenki jól ismeri, a lemezt lezáró, Night Prowler című számot viszont sokkal inkább nevezhetjük hírhedtnek a köré épült, félreértéseken alapuló mítosz miatt.A lassú, bluesos nóta szövege ugyanis nem kis botrányt okozott néhány évvel megjelenése után, amikor is 1985-ben hatalmas médiafigyelem kísérte azokat az éjszaka elkövetett, szörnyű és bestiális gyilkosságokat, melyekkel egy akkor még azonosítatlan személyazonosságú férfi tartotta rettegésben heteken át egész Los Angeles-t.

Az elkövetőt, aki éjjelente házakba is besurrant, hogy megkínozza, megerőszakolja és megölje elsősorban házaspárokból álló áldozatait, a sajtó akkoriban név hiányában egyszerűen night stalkerként, azaz éjszakai zaklatóként emlegetett. A nem sokkal később letartóztatott sorozatgyilkosról, az addigra már 15 ember életét kioltó Richard Ramirez-ről közben viszont kiderült, hogy hatalmas AC/DC rajongó és a Night Prowler, azaz az éjszakai ólálkodó című dalt különösen szerette. Ám ha ez nem lett volna elég, a rendőrség szerint valamelyik gyilkosság alkalmával a férfi AC/DC pólót viselt, sőt, egyik brutális tette helyszínén még egy a zenekar nevét viselő baseball sapkát is hátrahagyott.

Ezek a tények pedig elég alapot adtak arra, hogy a zenekart rossz hírbe hozzák és valódi kampány induljon ellenük a gyermekeiket féltő Los Angelesi szülők irányából. A banda természetesen cáfolta, hogy az ominózus dalszöveg bármiféle erőszakos cselekedetre buzdíthatta volna Ramirezt, vagy bárki mást, hiszen állításuk szerint a dal valójában csak azt meséli el, ahogyan egy tinédzser fiú a szülői tiltás ellenére is beszökik barátnője szobájába az éj leple alatt.

A szám sorait elmondásuk szerint az inspirálta, hogy akkoriban a fiatalok közti szexet a szüleik olyan bűnös dolognak tartották, mintha fiaik legalábbis embert öltek volna, és csupán ezt írja le kétértelműen a dalszöveg. Ennek azért kissé ellentmond a dal több sora is, melyekben jóval sötétebb és kétértelműbb utalások is szerepelnek ám mindezek ellenére az a merész következtetés, hogy Richard Ramirez a kegyetlen gyilkosságait egy AC/DC dal hatására követte volna el, a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt.

További érdekesség egyébként, hogy mivel ez a dal az album zárótétele, így a megjelenés után fél évvel elhunyt Bon Scott ebben a dalban hallható utoljára a zenekar énekeseként. A frontember - habár természetesen tudta nélkül, de - a dal végén el is köszön rajongóitól, méghozzá nagy kedvence, Robin Williams Egy úr az űrből-beli karaktere, Mork szavaival: Shazbot, Nanu Nanu!

És most én is elköszönök addig, amíg meghallgatjuk ezt a többszörösen legendás dalt, jöjjön az AC/DC és a Night Prowler.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!HozzászólásokEzt láttad már?

D. Nagy Lajos
Queens Of The Stone Age
Queen
 

VENDÉGÜNK LESZ