A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.09.01

Iron Butterfly: In-A-Gadda-Da-Vida

Az 1966-ban létrejött Iron Butterfly a pszichedelikus rock egyik legnépszerűbb képviselője volt, akik elsősorban arról lettek nevezetesek, hogy 1968-ban megjelent második albumuk címadó dala, az In-A-Gadda-Da-Vida igazi mérföldkőnek számít a hard rock és a heavy metal zene kialakulásában.Ismeretes azonban egy sokkal kevésbé pozitív kicsengésű történet is velük kapcsolatban, amire valószínűleg már nem lehetnek ennyire büszkék.

A banda éppen sikerei csúcsán volt, amikor meghívást kaptak az azóta történelmi jelentőségűvé vált Woodstock fesztiválra, hiszen a szóban forgó második albumukkal ők lettek a világ első platinalemezes előadója és a korong végül az 1969-es év legnagyobb példányszámban elkelt lemeze lett.

A zenekar természetesen igent mondott a felkérésre, és a nevük már az eseményt hirdető plakátokon is szerepelt a vasárnapi fellépők között, amikor is a koncert napján - a hivatalos verzió szerint - a reptéren ragadtak, mivel nem tudtak időben keresztüljutni a dugótól teljesen beállt 100 mérföldes országúton, ami a fesztivál helyszínére vitte volna őket.

Az igazság azonban állítólag az, hogy meg sem próbáltak autóval eljutni a koncertre, ugyanis a menedzserük felhívta a szervezőket és azt követelte, hogy küldjenek el egy helikoptert a zenekarért, akik a megérkezésüket követően egyből elkezdhessék a koncertjüket, a fellépés után azonnal fizessék ki a tiszteletdíjukat, majd szállítsák is vissza őket helikopterrel a repülőtérre.

A szervezők erre azt a diplomatikus választ adták, hogy a türelmüket kérik, intézkednek az ügyben és hamarosan visszaszólnak nekik. A telefon azonban sosem csörgött, a zenekar pedig végül nem lépett fel a legendás fesztiválon, a szervezők szerint ugyanis kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, mint hogy ilyen irreális kérésekkel kezdjenek el foglalkozni. Vagyis az, hogy az Iron Butterfly menedzsmentje kicsit túlgondolta a banda sztár státuszát és olyan követelésekkel állt elő, amiket a szervezőknek nem állt módjában teljesíteni és így a csapat nem lehetett ott a Woodstock fellépői közt, a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt.

A következő dal miatt azonban mindent megbocsájtunk nekik, jöjjön az Iron Butterfly és az In-A-Gadda-Da-Vida.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Iron Butterfly cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Frenreisz Károly
Robin Beck
Nickelback
 

VENDÉGÜNK LESZ