Elfelejtett dalok


RockDélelőtt - 2016.08.29

Green Day: Basket Case

Az utóbbi több mint 20 év és természetesen napjaink egyik legsikeresebb punk-rock csapata kétségtelenül az 1986-ban alakult kaliforniai Green Day.Az áttörést két undergroundban kiadott lemez után a a világszerte 20 millió példányban elkelt Dookie című harmadik albumuk jelentette a csapat számára, amely az újkori punk-rock egyik legfontosabb lemezének számít és amit azon korongok közt tartanak számon, amelyek meghozták a műfaj számára a mainstream népszerűséget a 90-es évek eldő felében.

Az album egyik legnagyobb és azóta már klasszikussá vált slágere, az énekes Billie Joe Armstrong szorongással való küzdelme által ihletett Basket Case. A dal még azelőtt született, mielőtt kiderült volna, hogy az énekes pánikbeteg, és diagnózis hiányában sokszor azt gondolta, biztosan meg fog őrülni. Így nem véletlen, hogy a számhoz készült videoklip jeleneteit egy igazi, de már nem működő elmegyógyintézetben vették fel, ahol a Green Day legénysége régi kórlapokat, a falba vájt karmolásokat és foglenyomatokat is talált a forgatás ideje alatt.

A kisfilmben rengeteg utalás található a Száll a kakukk fészkére című mozira és eredetileg fekete-fehérben vették fel, és csak utólag színezték ki, hogy erősítsék meg a szürreális hatást. A hatás pedig nem maradt el: a dal öt hetet töltött el az amerikai Modern Rock lista élén, egy Grammy és kilenc MTV díjra jelölték, amelyek ezek közül azonban egyet sem sikerült elnyernie.

Nálunk viszont nagyon is ők a nyerők, jön a Green Day és a Basket Case.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!HozzászólásokEzt láttad már?

Ozzy Osbourne
Paramore
The Ataris
 

VENDÉGÜNK LESZ