Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.08.25

T.Rex - 20th Century Boy

A `70-es évek angol glam rockja - ami még véletlenül sem összetévesztend? a következ? évtized amerikai glam metaljával - olyan ikonikus, legendás sztárokat és tinibálványokat adott a világnak, mint David Bowie, a Sweet, a Slade, Suzi Quatro, Gary Glitter, vagy a Marc Bolan vezette T.Rex.A zenekar 1967-ben alakult Tyrannosaurus Rex néven és a kezdeti években még akusztikus folk zenét játszottak, azonban 1970-ben a banda stílust váltott és a Ride a White Swan című dalukkal tulajdonképpen feltalálták a glam rockot, ami aztán az évtized els? felének legdominánsabb zenei stílusává vált a szigetországban.

A csapat természetesen a korszak egyik legnagyobb sztárja lett és a Beatles feloszlását követ?en a gombafejűek óta nem tapasztalt népszerűségre tett szert a fiatalok körében.

A bár csak néhány éven át tartó, ám annál nagyobb mértékű T.Rex-mánia ideje alatt a banda 11 dala jutott az angol Top 10-be, közülük is az egyik legismertebb az 1973-ban csak kislemezen megjelent 20th Century Boy volt.

A dal felvételeit Japánban kezdték meg 1972 decemberében, ahol néhány óra alatt elkészültek a dal alapjaival, majd turnéjukról hazatérve a bandának Angliában már csak a háttérvokálokat, az akusztikus gitárokat, a szaxofont és a műfajra oly jellemz? taps sávokat kellett rögzítenie.

A szám szövege Marc Bolan énekes/gitáros szerint olyan hírességek idézetein alapszik, mint például a világhírű ökölvívó, Muhammad Ali.

A szöveggel kapcsolatos az a félreértés is, hogy az eredeti hosszúságában 6 percet is meghaladó, zenekari jammelésbe torkolló klasszikus nyitósorában hallható "just like Robin Hood" szavakat sokan a mai napig tévesen "just like rock `n` roll"-ként idézik. Ez persze nem csoda, hiszen ez a dal tényleg maga a rock `n` roll, ami a legkülönböz?bb stílusú rockzenekarokra is ugyanolyan hatalmas hatással volt.

Nem véletlenül dolgozták fel olyan bandák, mint a Def Leppard, a Placebo, az R.E.M., a Bang Tango, a The Replacements, a Girlschool, a Pink Cream 69 és olyan el?adók, mint Adam Lambert, Scott Weiland vagy Adam Ant. A dal 18 évvel megjelenése után, 1991-ben ismét az angol toplistákra került, amikor egy Brad Pitt f?szereplésével készült Levi`s reklám zenéjeként újra a figyelem központjába került.

Nosztalgiázzunk most mi is a mindössze 29 évesen, 1977-ben elhunyt Marc Bolan örökérvényű klasszikusával, ez a T.Rex és a 20th Century Boy.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További T.Rex cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Omega
Mobilmánia
Bachman-Turner Overdrive
 

VENDÉGÜNK LESZ