A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.08.24

Wings: Live & Let Die

Amióta világ a világ, az emberek fogékonyak az izgalmas sztorikra és az összeesküvés elméletekre, és ez nem volt másképp a hatvanas években sem.Akkor fogalmazódott meg ugyanis az a hajmeresztően valószínűtlen állítás, miszerint Paul McCartney 1966-ban egy autóbalesetben életét vesztette, és mivel a Beatles éppen a sikerei csúcsán volt, a banda nem engedhette meg magának, hogy elveszítsen egy tagot, ezért Paul helyét titokban egy rá megszólalásig hasonlító dublőr vette át a zenekarban.

Minderre számos is bizonyítékot is találni véltek a lelkes konteó hívő Beatles rajongók, például a dalok szövegeiben, illetve azok visszafele lejátszott változataiban, a tagok humorát ismerve talán nem is véletlenül. Az egyik legemlékezetesebb példa a Strawberry Fields Forever című dal végén hallható, amikor is John Lennon az "I buried Paul" azaz "eltemettem Pault" sort mormolja. Lennon szerint azonban szó sem volt ilyesmiről, a számban valójában a cranberry sauce, azaz a vörösáfonya-mártás szavak hangzanak el.

Emellett a Glass Onion második versszakában a "Here`s another clue for you all, The walrus was Paul", azaz "íme egy újabb bizonyíték nektek, Paul volt a rozmár" sor hallható. A rozmárt a rajongók – az Alice csodaországban című műre hivatkozva – a halál jelképeként értelmezték.

Ám még ezeknél is beszédesebbek a csapat lemezeinek borítói, azok közül is leginkább a Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band és az Abbey Road albumok rejtenek titkos üzeneteket az összeesküvés elméletek hívei szerint.

Előbbi borítóján a zenekar halott hírességek közt szerepel egy csoportképen egy sírhelynél állva, amelyen a Beatles felirat előtt a virágok Paul basszusgitárjának alakjában egy P betűt képeznek.

A kép jobb oldalán egy játékbaba ül, kezében egy Aston Martin típusú autó - állítólag egy ilyenben vesztette életét a zenész. Paul feje felett egy kéz látható, ami a hindu vallás szerint halál szimbóluma. A lemez belső borítóján McCartney karján egy O.P.D. feliratú felvarrót visel, amit az "Officially Pronounced Dead", azaz a "hivatalason halottnak nyilvánítva" rövidítésének véltek, a hátoldali fotón pedig egyedül Paul áll háttal, jelezve, hogy ő már nincs az élők sorában.

Az Abbey Road album szintén telis-tele van árulkodó jelekkel, ugyanis a zebrán átsétáló zenekar minden tagja egy temetési menet egy-egy résztvevőjét szimbolizálja: John a lelkész, ő van fehérben, Ringo a gyászoló, talpig feketében, Paul mezítláb, ő a halott, George pedig farmerben, ő a sírásó. Érdekes, hogy a balkezes McCartney jobb kezében tartja a cigarettát és egyedül ő lép a jobb lábával előre, nem pedig a ballal, ahogy a többiek.

A kép hátterében jobb oldalt egy halottaskocsi áll, bal oldalon pedig egy bogárhátú, amelynek rendszámában található 28IF arra utal, hogy ha Paul élne, 28 éves volna.

Bár ezen "bizonyítékok" mindegyike könnyedén megcáfolható, bőven elegendőek voltak ahhoz, hogy a zenekar sajtóosztályának, sőt még magának Paulnak is magyarázkodnia kelljen a pletykák miatt. Pedig lássuk be, elég kicsi az esélye annak, hogy a Beatles percek alatt megtalálja a világ legnagyobb hatású zenészéhez megszólalásig hasonlító, ráadásul zseniális dalszerzői és zenészi kvalitásaival és utánozhatatlan énekhangjával is rendelkező helyettest. Vagyis az, hogy Paul McCartney 1966-ban meghalt és a helyét egy dublőr vette át, a rocktörténelem egyik, ha nem a legnagyobb tévedése volt.

Jöjjön most a szerencsére nagyon is élő legenda egyik legnagyobb slágere, ez Paul McCartney immár a Wings élén és a Live & Let Die.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Wings cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Alter Bridge
Living Colour
Guns `N` Roses
 

VENDÉGÜNK LESZ