A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.08.18

Helloween: When The Sinner

A német heavy metal egyik legjelentősebb képviselője minden kétséget kizáróan az 1984-ben Hamburgban alakult Helloween, akik olyan albumaikkal, mint a Keeper Of The Seven Keys Part I és II a műfaj európai válfajának egyik legfontosabb és legnépszerűbb csapatává váltak és akiket a power metal műfaj igazi úttörői közt tartanak számon a kritkusok.Miután az alapító gitáros és dalszerző, Kai Hansen 1988-ban elhagyta a csapatot, a banda kisebb válságba került. Egészen három évig nem jelentkeztek új albummal, a végül 1991-ben megjelent Pink Bubbles Go Ape című anyag zeneileg a korábbiaknál kevésbé nagyívű, lágyabb és olykor inkább humoros megközelítése pedig nem aratott osztatlan sikert.

Az igazi felháborodást azonban a következő, 1993-ban megjelent Chameleon című album váltotta ki a banda régivonalas rajongói közt. A beszédes című lemez a csapat leginkább kísérletező, kalandozó kedvű anyaga lett, amely a szintetizátorokkal, fúvósokkal, akusztikus gitárokkal, gyermekkórussal, hegedűvel, orgonával megtámogatott hangzásával teljesen sokkolta a publikumot. A banda ráadásul szinte teljesen elfordult a rá jellemző, power metalos gyökereitől és olyan műfajokkal kacérkodott az albumon, mint a country, a grunge és a swing.

Az eklektikus, dalról dalról kissé más stílusú anyag sokkal inkább nevezhető egyfajta poppos áthallású progresszív rockzenének, mint heavy metalnak, így talán nem csoda, hogy a korong óriásit bukott és csak tovább hevítette az akkor már évek óta egyre növekvő zenekaron belüli ellentéteket. Ennek eredményeképpen a lemezt követő turné után a banda menesztette Michael Kiske énekest és Ingo Schwichtenberg dobost és egy új felállásban visszatértek gyökereikhez és azóta is a power metal egyik zászlóvivőjeként népszerűsítik a műfajt szerte a világon.

Vagyis az, hogy a Helloween kaméleon módjára próbált mindenféle műfajokat beépíteni zenéjébe és ennek érdekében eltávolodtak eredeti stílusuktól, a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt. Jöjjön most erről a botrányos albumról az egyik leghíresebb videoklipes dal. Ez a Helloween és a When The Sinner.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Helloween cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Crazy Town
Puddle Of Mudd
RockBogrács
 

VENDÉGÜNK LESZ