A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.08.16

Guns `N` Roses: Chinese Democracy

Kevés olyan rockalbum van a világon, amit annyira várt volna a világ, mint a Guns `N` Roses közel 15 évig készülő Chinese Democracy című lemezét.A banda utolsó saját dalokat tartalmazó anyaga a Use Your Illusion című kétrészes alkotás volt 1991-ben, amit a The Spaghetti Incident? című feldolgozáslemez követett 2 évvel később.

A bandán belüli ellentétek a kilencvenes évek közepére azonban odáig feszültek, hogy szinte a teljes tagság magára hagyta Axl Rose-t, aki új zenészekkel kezdett neki a soron következő G`N`R anyag munkálatinak, ami végül a Chinese Democracy munkacímet kapta és a megjelenését 1999-re, majd 2000-re ígérték.

Rose és új társai ekkorra állítólag már több mint 30 dalt rögzítettek, ám a tagok, illetve a producerek cserélgetése és vándorlása, valamint Axl folytonos elégedetlensége és maximalizmusa miatt az album dalait folyamatosan újra és újra felvették, megjelenésének dátumát pedig sorra elhalasztották.

Az internet korába érve a készülő lemezről közben több dal is demó szakaszban idő előtt napvilágot látott, ám a hivatalos megjelenést még évekig nem tűzték ki, 2005-re pedig már a banda kiadója, a Geffen is kijelentette, hogy kihátrál a lemez anyagi finanszírozásából. A korong ugyanis az addig ráköltött elképesztő mennyiségű 13 millió dollárral minden idők legdrágábban elkészített zenei albuma lett úgy, hogy a munkálatokat még be sem fejezték.

Ráadásul hiába adott elő a zenekar róla élőben is új dalokat, a nagyközönség számára a maratoni idő alatt készülő és hihetetlen költségeket felemésztő anyag addigra már egyfajta misztikummá vált és a rajongók már kezdtek letenni arról, hogy az album valaha is napvilágot láthat.

2008 november 22-én azonban megtörtént az, amiben sokan már egyáltalán nem hittek: 15 év után megjelent a Chinese Democracy című új Guns `N` Roses nagylemez, melynek zenei stílusa teljesen eltért a banda korábbi anyagaitól és egy nagyon széles spektrumon mozgó, eklektikus banda képét mutatta, amivel bár kivívták a kritikusok elismerését, az elektronikával megtámogatott, nagyívű hangzást és az olyan műfajok hatását, mint az indusztriális rock, a nu metal, vagy a trip hop, a zenekar és a régi felállás rajongói nem fogadták kitörő lelkesedéssel. És habár a lemez a hatalmas várakozásoknak köszönhetően szinte minden országban az albumlisták csúcsára jutott, legalább olyan gyorsan le is került azokról és az eladási adatok messze a várt alatt teljesítettek, amivel minden idők egyik legnagyobb bukását sikerült produkálnia Axl Rose-nak és bandájának. Vagyis a maratoni idő alatt, hihetetlen magas költségvetésből elkészített, szokatlan és modern hangzású Guns album a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése lett.

Jöjjön most erről a legendásan hírhedt anyagról a címadó dal. Ez a Guns `N` Roses és a Chinese Democracy.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!HozzászólásokEzt láttad már?

RockBogrács
Anthrax
 

VENDÉGÜNK LESZ