Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.08.12

Neil Young: Rockin` In The Free World

A kanadai rocklegenda, Neil Young minden idők egyik legnagyobb hatású művésze, akinek jellegzetes gitárjátéka, mélyről jövő, személyes indíttatású dalszövegei és karakteres énekhangja mind-mind az elmúlt közel 50 év egyik legfontosabb előadói közé emelték az idén 70 esztendős énekest.A kissé hamiskásan éneklő, kockásinges Youngot a grunge keresztapjának is nevezik, a Seattle-i mozgalomra és az alternatív rockra tett elvitathatlan hatásai miatt, ezért nem meglepő, hogy a stílus képviselői közül jónéhányan egy tribute lemezen is kifejezték tiszteletüket az énekes előtt 1989-ben.

Ugyanebben az évben jelent meg Young Freedom című albuma is, amellyel egy közel évtizednyi kísérletezgetés és egy sor mérsékelt sikereket elért lemez után ismét a köztudatba került és egy teljesen új generációval ismertette meg az énekes nevét.

A lemez sikerében óriási szerepet játszott a hajléktalanok helyzetével, a terrorizmussal és a környezetszennyezéssel foglalkozó, de mindenekelőtt az idősebb George Bush kormányzati intézkedéseit bíráló Rockin` In The Free World című dal, amit két változatban is helyet kapott a kritikusok által is az egekbe magasztalt albumon.

A számot pozitív kicsengésű refrénje miatt sokszor tévesen egyfajta Amerika dicsőítő dalnak vélték, pedig versszakai éppen hogy a szabad világ legnagyobb problémáira világítanak rá, ironikus módon kritizálva az Egyesült Államok politikáját. Ennek ellenére, a néhány hónappal a berlini fal leomlása előtt megjelent szám hamarosan a kommunizmus összeomlásának elsőszámú himnusza lett és azóta rengetegen feldolgozták, köztük olyan nevek, mint a Bon Jovi, a Van Halen, vagy a Pearl Jam, akikkel Young még az 1993-as MTV díjátadón is előadta a legendás klasszikust.

Most viszont az eredeti, 1989-as verzió következik, jön Neil Young és a Rockin` In The Free World.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Neil Young cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Ozzy Osbourne
RockBogrács
Methods of Mayhem
 

VENDÉGÜNK LESZ