A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.08.12

Metallica & Lou Reed: The View

A Metallica karrierje során sok mindennel vágta már ki a biztosítékot rajongóinál, de egyetlen megmozdulásukkal sem okoztak akkora közfelháborodást, mint a 2011-ben megjelent, Lou Reeddel közösen elkészített Lulu című albumukkal.Rengetegen már akkor bizalmatlanul álltak a kollaborációhoz, amikor a legenyhébb kifejezéssel szólva is szokatlan párosításra először fény derült, hiszen sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon két ilyen elismert és hihetetlenül karakteres, ám ennyire eltérő előadó mihez fog tudni kezdeni egymással egy egész lemezen keresztül.

A Frank Wedekind drámaíró műveit alapul vevő konceptlemez egy vonzó, romlott nőről, Luluról szól, akinek senki sem tud ellenállni, és akinek sorsát végül egy Hasfelmetsző Jackkel való találkozás pecsételi meg Londonban. A lemez zenei anyaga pedig pont olyan, amilyenre mindenki számított, de titkon reménykedett, hogy talán mégis máshogy alakul: a banda zúzására Lou Reed spoken word jelleggel mormol monotonul, mindentől és mindenkitől függetlenül, ami az egésznek egy olyan hatást ad, mintha csak utólag egymás mellé lenne keverve egy instrumentális Metallica anyag és egy éneksáv az avantgarde ikontól.

Persze a dalokba olykor James Hetfield is besegít egy-egy üvöltéssel, ettől azonban csak még bizarrabbá válik az amúgy is szürreális összefonódás.

A albumot a kritkusok vegyesen, a rajongók pedig elképesztően rosszul fogadták és végül az év leginkább lehúzott, legtöbbet támadott lemezévé vált, ami azóta is minden botránylista élmezőnyében foglal helyet. Vagyis az ötlet, hogy a Metallica gyökerekhez visszanyúló metalját összekeverjék Lou Reed költészetével és sajátos előadásmódjával, a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt.

Hallgassuk is meg, hogy mekkora, jöjjön a lemezről egyetlen kimásolt kislemez, ez Metallica és Lou Reed közös dala, a The View.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Metallica & Lou Reed cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Barbaró Attila
Deep Purple
RockBogrács
 

VENDÉGÜNK LESZ