A rocktörténelem legnagyobb tévedései


RockDélelőtt - 2016.08.11

Twisted Sister: I Wanna Rock

1985-ben, az MTV és a heavy metal fénykorában, a szexuális forradalom kellős közepén egy szép napon Tipper Gore, a tenneessee szenátor és későbbi alelnök, Al Gore felesége arra lett figyelmes, hogy 11 éves lánya, Karenna éppen Prince Darling Nikki című dalát dúdolgatja, amiben egy önkielégítésre tett utalást vélt felfedezni, ezért felháborodásában elhatározta, hogy azonnal tennie kell valamit, amivel megakadályozhatja, hogy az ilyen tisztátalan és káros tartalom tovább fertőzze az ártatlan gyermekek lelkét.Ezért létrehozta a PMRC, azaz a Szülők Zenei Erőforrás Központja nevű érdekvédelmi szervezetet, amivel első számú céljául tűzte ki, hogy visszaszorítsa és betiltsa a gyermekeket megrontó, obszcén dalszövegeket, lemezborítókat és videoklipeket.

Az egyesület többi tagja is unatkozó, prűd politikusfeleségekből került ki, akik megszavazták az általuk legmocskosabb szövegűnek ítélt 15 dalt és valóságos harcot indítottak az olyan rock és metal bandák ellen, mint a W.A.S.P., a Judas Priest, a Black Sabbath, a Mötley Crüe, a Def Leppard, vagy az AC/DC, de a popelőadókat sem kímélték, hiszen a listájukon szerepelt többek közt Prince, Madonna vagy Cyndi Lauper is.

Az egész szürreális, álszent intézkedés egyik csúcspontja az a washingtoni kongresszusi meghallgatás volt, ahová a PMRC olyan zenészeket citált be a szenátus elé, mint Frank Zappa, John Denver vagy az egész boszorkányüldözés első számú célpontja és poszterfiúja, a Twisted Sister énekese, Dee Snider.

Terveik szerint bohócot csináltak volna a rockerből, akit fogós kérdéseikkel nyilvánosan sarokba szorítanak, megszégyenítenek és ellehetetlenítenek majd. A bigott, beszűkült szervezet tagjai és szenátor férjeik azonban azzal nem számoltak, hogy az extravagáns frontember a tökéletes ellentéte volt mindannak, amit gondoltak róla és intelligenciájával, felkészültségével eloszlatta a rockerekről alkotott sztereotípiát, így tervük pontosan a visszájára sült el és a meghallgatás során maga a szenátus vált nevetség tárgyává, a rock zászlaját magasba emelő Sniderből pedig valódi hőssé és még nagyobb bálvánnyá vált.

A lobbista szervezet azonban nem adta fel és követelte, hogy az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége hozzon létre egy a filmekhez hasonló besorolási rendszert a zenei kiadványokon is, a lemezboltok a pultok alá tegyék a botrányosnak ítélt borítóval rendelkező albumokat, a televíziócsatornák ne sugározzanak megkérdőjelezhető tartalmú videoklipeket, és a kiadók értékeljék át azoknak az előadóknak a szerződéseit, akik koncertjeik során erőszakos vagy szexuális töltetű üzeneteket közvetítenek.

Ezek eredményeképpen a Wal-Mart és más hasonló amerikai üzletláncok eltávolították a rockzenei magazinokat és albumokat a polcaikról, 19 lemezkiadó pedig beleegyezett a ma is használatos Figyelem! Csak szülői felügyelettel - Szókimondó szövegek matrica bevezetésébe, ami azonban pont az ellenkező reakciót váltotta ki a tinédzserekből és a rockzene még keresettebb lett, mint valaha. Vagyis amikor a PMRC azt gondolta, hogy hadjáratával ellehetetleníti a rockzenét, az a rocktörténelem egyik legnagyobb tévedése volt. Hiszen mindenki rockot akart, ahogy most te is! Úgyhogy jöjjön a Twisted Sister és az I Wanna Rock!Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Twisted Sister cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

RockBogrács
Kaiser Chiefs
The Verve
 

VENDÉGÜNK LESZ