Elfelejtett dalok


RockDélelőtt - 2016.07.25

Ramones: I Wanna Be Sedated

Az 1974-ben alakult New York-i Ramones minden id?k talán legmeghatározóbb punk rock zenekaraként vonult be a rocktörténelembe, akik nem csak a `70-es évek végének punkmozgalmára, hanem a következ? évtizedek különböz? stílusú rockbandáira is óriási hatással voltak.Vagyis habár fennállásuk alatt valódi kereskedelmi sikereket sosem tudtak elérni, fontosságuk mégis teljes mértékben elvitathatatlan. Miután els? három stúdióalbumuk csak a kritikusok körében aratott elsöpr? sikereket, a turnézásba belefáradt eredeti dobosuk, a magyar származású Tamás Erdélyi kilépett a bandából, ám producerként továbbra is a zenekar mellett maradt.

Helyére egy szintén New York-i zenész, egy bizonyos Marc Bell érkezett, aki - akárcsak a többi tag - természetesen felvette a Ramone művésznevet és már vele készült el a csapat negyedik, Road To Ruin című, 1978-as nagylemeze. A punk rock műfajtól szokatlanul akusztikus gitárt, balladákat és szólókat is tartalmazó albumot ezúttal még a kritikusok is kétkedve fogadták, mondván a zenekar szakított jól bevált stílusával és egy mainstreamesebb, poposabb irányba indult, a nagyobb rádiós játszás reményében.

A korong az Egyesült Államokban el?djeinél is rosszabbul teljesített, azonban Angliában - ahol addigra már tombolt a punk láz - egész jól szerepelt, ráadásul a banda egyik legnagyobb slágere is ezen a lemezen található. Az I Wanna Be Sedated című, 1979-ben kislemezen is megjelent dalban az énekes, Joey Ramone azt meséli el, hogy amikor 1977 karácsonyán nagy reményekkel végre kijutottak Londonba, a város az ünnepek miatt annyira üres és csendes volt, hogy egyszerűen sehova nem tudtak elmenni, így végül a hotelszobájukban voltak kénytelenek maradni és TV-t nézni.

A számhoz egy ikonikus videoklip is készült, igaz csak közel 10 évvel kés?bb, a Ramones Mania című válogatáslemez promotálásakor. Az emlékezetes kisfilmben a zenekar tagjai mellett különböz? karakterek szerepelnek, akik közt még a fiatal Courtney Love is feltűnik néhány kocka erejéig.A dalt sokan feldolgozták, köztük olyan sztárok is, mint a Motley Crue énekese, Vince Neil, az Offspring, a Go-Go`s, vagy a New Found Glory. ?s arra is mérget vehetsz, hogy a lemezen doboló Marky Ramone is eljátssza majd ezt a dalt a Szigeten saját zenekarával, a Marky Ramone`s Blitzkrieggel, hiszen a legendás zenész nyitja meg az idei fesztivált a Sziget nulladik napján, augusztus 10-én, szerdán.

Mi viszont már most elhoztuk neked ezt az igazi klasszikust, következik a Ramones és az I Wanna Be Sedated. Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Ramones cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Jackyl
Köszöntés
Jimmy Eat World
 

VENDÉGÜNK LESZ