Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.07.22

Hooligans: Királylány

Ha azt mondom, Hooligans, sokaknak a mai napig a Királylány című daluk jut eszébe, bár a srácok előtte és utána is rengeteg hasonlóan jó dallal örvendeztettek meg minket idén 20 éves fennállásuk alatt.Ami miatt azonban mégis érdemes erről a dalról beszélni, az többek közt a története és a szöveget övező pletykák.

Ez volt ugyanis az a dal, ami az első igazán nagy sikert meghozta a banda számára. Sokan nem tudják, hogy valójában ez is egy hajszálon múlt, mivel állítólag a zenei alap először nem ment át a belső rostán, ám amikor újra visszatértek rá a fiúk, végül sikerült megegyezniük és a szám végül felkerülhetett a Szenzáció című 2003-ban megjelent lemezükre.

Gondoljatok bele, milyen szerencse, hogy mégsem dobták kukába, hiszen a 2004-es Fonogram díjátadó gálán már el is hozták vele az Év hazai daláért járó arany mikrofont.

A szöveg Barbaró Attila, Bonyhádi Bálint és Szekeres Andris, a Junkies három tagjának tollából született, és szintén megér egy misét. Lehetne találgatni, hogy ki lehet az a nehéz természetű nő, akiről ilyen számot írnak, de a valóság jóval sokkolóbb: a szöveget nem más ihlette, mint a negyedik tag, Riki Church, a zenekar extravagáns basszusgitárosa.

Egyes pletykák szerint még maga Riki is megemlítette, hogy a dal valóban róla szól, vagyis hogy ő az a bizonyos királylány. A Fonogram gála kapcsán elindult egy másik pletyka is, miszerint a Hooligans megsértette a Junkiest, amiért a díj átvételekor Barbaróékat nem említették meg a szerzők között, ám később a gitáros és Szekeres Andris énekes azt nyilatkozta, hogy ez csupán a szervezők hibájából történt, a két banda között természetesen minden a legnagyobb rendben van.

A Királylány végül a Hooligans első slágerlistás dala lett: a magyar zenetévé chart showjának első helyét szerezte meg és a MAHASZ különböző listáin és az élmezőnyben szerepelt. Ha pedig bárki haza szeretné vinni a fiúkat, akkor ezt is megteheti: a dalhoz készült videoklipet ugyanis úgy forgatták le, hogy ha 3D-s szemüveggel nézed, a srácok karnyújtásnyira lehetnek tőled a nappalidban.

De addig is mi már most elhozzuk neked őket, jöjjön most az áttörést hozó 2003-as Szenzáció című albumról kimásolt első kislemezes dal, ami azóta csapat egyik legnagyobb slágere lett. Ez nem más, mint a Hooligans és a Királylány.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Hooligans cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Edguy
Billy Idol
 

VENDÉGÜNK LESZ