Elfelejtett dalok


RockDélelőtt - 2016.07.20

Alias: More Than Words Can Say

Az AOR műfaj egyik legkiválóbb bandáját, az Aliast két zenekar, a kanadai Sheriff és az amerikai Heart alapítótagjai hozták létre 1988-ban.S habár közös karrierjük rövid életűnek bizonyult, sikereik a mai napig irigylésre méltónak számítanak. Történetük egészen a 1980-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor is Freddy Curci énekes és Steve DeMarchi gitáros még a kanadai Sheriff tagjaként már belekóstolhatott a sikerekbe az 1982-es When I m With You című dalukkal, ami hazájukban óriási népszerűségre tett szert, azonban az Egyesült Államokban nem keltett túl nagy feltűnést.

Egészen 1988-ig, amikor is 7 évvel a megjelenése után egy DJ játszani kezdte az egyik amerikai rádióban, aminek köszönhetően a dalra számos további kérés érkezett. Ez láncreakciót indított el és más csatornák is újra műsorukra tűzték a számot. Az abszolút nem várt sikert látva a Capitol kiadó újra megjelentette Amerikában a Sheriff 7 évvel korábban kiadott albumát, a dal népszerűsége pedig a Billboard 100-as lista első helyére repítette az egyébként már nem is létező csapatot.

A zenekar ugyanis akkor már 3 éve feloszlott, így a videó érában abszolút szokatlanul a listavezető slágerhez klip sem készült. Curci és DeMarchi - akik a Sheriff feloszlása után is folyamatosan közös dalokon dolgoztak - a meglepő amerikai sikereken felbuzdulva megpróbálták újjá alakítani egykori zenekarukat, ám mivel a többi tagot nem érdekelte a dolog, a klasszikus Heart három hangszeresével, Roger Fisherrel, Steve Fossennel és Mike DeRosier elhatározták, hogy inkább új bandát alapítanak. A csapat végül az Alias nevet kapta és a Capitol kiadó támogatásával 1990-ben meg jelentethették első, azonos című bemutatkozó albumukat.

A When I m With You szellemében íródott More Than Words Can Say című balladájuk elképesztő sikert aratott: Kanadában és az amerikai AC listán első, a Billboard 100-as listán második lett, valamint a rádiók és az MTV egyik legjátszottabb dala lett. Olyannyira, hogy Curci és DeMarchi később megkapták az amerikai szerzői jogvédő iroda, a BMI egymillió lejátszás után járó elismerését, amelyet mindössze 1500 dal ért el az egyesület elmondása szerint.

A zenekar leforgatott még két videoklipet és számos TV showban is szerepeltek, majd turnéra indultak többek közt az REO Speedwagon társaságában, ám az ex-Heart tagok ezt követően zenei ellentétekre hivatkozva kiléptek a bandából. Három új taggal még elkészítették az 1991-es Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se! című nagy sikerű film egyik betétdalát, ám a hirtelen megváltozó zenei trendeknek köszönhetően a banda kiadásra váró második albuma már nem jelenhetett meg és egészen 2009-ig a fiókban is maradt.

Az Alias így a dallamos rockzene egyik utolsó sikersztorijaként él emlékeinkben, persze legfőképp azokéban, akiknek tekintete 1990 körül gyakran az MTV képernyőjére szegeződött. Most mi is felidézzük ezeket az időket, jöjjön egy valóban elfeledett dal az Aliastól, ez a More Than Words Can Say.

További Alias cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Sublime
AC/DC
Rockbogrács
 

VENDÉGÜNK LESZ