Elfelejtett dalok


RockDélelőtt - 2016.06.08

Cinderella: Gypsy Road

Az 1980-as évek Amerikájában Dunát lehetett volna rekeszteni a feltupírozott hajú szépfiúkból álló rockcsapatokkal. Ám ahogyan minden divatos stílusnál, jónéhány valóban karakteres banda igazán kiemelkedett közülük sajátos stílusával és remek dalaival. Ilyen volt az 1983-ban alakult philadalphiai Cinderella is.A zenekar karrierje akkor vett valódi fordulatot, amikor 1985-ben Jon Bon Jovi meglátta őket egy helyi klubban játszani, majd ezt követően ódákat zengett róluk kiadója embereinek, akik végül le is szerződtették a bandát. Nem sokkal később megjelent bemutatkozó lemezük, amelyet az őket felfedező Bon Jovi előzenekaraként mutathattak be az Egyesült Államokban.

Az albumról kimásolt videoklipeket előszeretettel játszotta az MTV, ez pedig hamarosan valódi világsztárrá avanzsálta a bandát. A lemez hihetetlen tempóban fogyott, közel 2 millió példányt adtak el csak az USA-ban, alig két hét leforgása alatt.

A következő korong szintén produkálni tudta ezeket a számokat, noha stílusában az együttes már ekkoriban távolodni kezdett az első lemez megjelenése idején divatos glam metal hangzástól és az 1988-as Long Cold Winter című albummal egy ízig-vérig Aerosmith és Rolling Stones hatásokat felvonultató anyagot dobtak piacra. A blues-os beütésű hard rock stílus felé való végleges elfordulásuk a harmadik, 1990-es Heartbreak Station című lemezüknél csúcsosodott ki igazán, amely ugyan kitermelt még néhány MTV slágert, de már nem tudta megismételni elődei sikereit.

Röviddel ezután Tom Keifer hangszálproblémái miatt negyedik albumuk csak hatalmas késéssel, 1994-ben tudott megjelenni, ám az akkoriban tomboló grunge hullám szinte minden dallamos rock bandát ellehetetlenített, és ez alól a Cinderella sem volt kivétel.

Miután az MTV akkoriban már hallani sem akart egykori aranytojást tojó tyúkjairól és a multikiadók is sorra menesztették az előző évtized sikercsapatait, a Cinderella rövid időn belül a feledés homályába merült és azóta is csak nosztalgiakoncertekre álltak össze 1-1 turné erejéig, elsősorban a tengerentúlon.

Pedig micsoda dalokat adtak a rocktörténelemnek ezek a srácok, annak idején nem létezhetett valamirevaló rockbuli a dalaik, például a következő klasszikus nélkül. Szóljon tehát mai elfeledett dalunk 1988-ból a Cinderellától, ez a Gypsy Road, itt a Rádió Rock 95.8-on.

További Cinderella cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

RockBogrács
Rockbogrács
 

VENDÉGÜNK LESZ